orthopedie-geel-logo-nieuw Lorem ipsum

Springvinger operatie


Oorzaak

Bij een springvinger is er sprake van een verdikking in het verloop van de plooipees van de vinger. Aan de basis van de vinger loopt deze pees doorheen een bindweefselige tunnel. In geval van een verdikking is er een conflict van de pees tegenaan de voorrand van deze tunnel telkens wanneer de vinger uit geplooide houding weer gestrekt wordt. Dit leidt tot het typische springende gevoel, vandaar de term ‘springvinger’.

 

In gevorderde gevalllen raakt de plooipees zelfs niet meer in de tunnel en kan de vinger dus niet meer worden gestrekt, tenzij je hem strekt met de andere hand.

Artikel Oorzaak1

Indicaties

 

Wanneer het slechts een beperkte inklemming van de pees betreft kan een lokale injectie met cortisone nog een oplossing bieden dit is echter meestal van tijdelijke aard. Vaak is de inklemming evenwel te ernstig en kan enkel een ingeep de klachten verhelpen. Pijnstillers of onstekingsremmers helpen niet.

De Operatie

Artikel De Operatie1

De ingreep vindt plaats onder een korte algemene of een plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie wordt de bindweefselige tunnel via een klein sneetje aan de basis van de handpalm opengemaakt zodat de pees weer vrij kan glijden bij het plooien en strekken van de vinger.

De Revalidatie

De ingreep gebeurt ambulant of via het daghospitaal. Na de ingreep legt de dokter een drukverband aan. Dit laat je de dag na de ingreep door de huisarts verwijderen. U wordt aangeraden om onmiddellijk na de ingreep te starten met mobilisaties van de vingers, dit om littekenvorming te vermijden. 

Complicaties

Complicaties zijn uiterst zeldzaam.

 

Er kan een wondinfectie optreden. Je ziet dan enkele dagen na de ingreep roodheid en zwelling ontstaan  rond de wondraden. Raadpleeg dan best je huisarts en die zal zo nodig antibiotica opstarten.

 

Na 14 dagen ga je terug bij je huisarts of je behandelende arts om de hechtingen te laten verwijderen. Veel mensen denken dat nadien de wonde open valt in de handpalm. Dit is niet het geval. De handpalm heeft een dikke hoornlaag.  Na het verwijderen van de hechtingen komt deze laag een beetje los en zal uiteindelijk een strookje opperhuid los komen. De diepe lagen zijn echter wel dicht en dit mag je dus niet beletten om na het verwijderen van de hechtingen al de handen te wassen of de afwas te doen of dergelijke.

Menu