orthopedie-geel-logo-nieuw Lorem ipsum

MPFL Reconstructie


Een MPFL of Mediaal PatelloFemoraal Ligament is een gewrichtsband aan de binnenzijde van de knie en loopt van de knieschijf naar de binnenzijde van het bovenbeen. Dit ligament zorgt ervoor dat de knieschijf mooi op zijn plaats blijft in het midden van de knie in de daarvoor bestemde groeve en niet uit zijn groeve 'springt' of luxeert.

Indicaties

Patienten die een ontwrichting van de knieschijf (= een patellaluxatie) doormaken (zie video), zeker wanneer dit bij herhaling gebeurt, lopen hierbij vaak een scheur op in het MPFL. Om te verhinderen dat er een blijvend probleem optreedt van zich herhalende ontwrichtingen is het vaak nodig om een reconstructie van dit ligament uit te voeren.

 

Indien er nog andere factoren aanwezig zijn die een patient voorbeschikt maken tot een patellaluxatie is het soms nodig om deze ingreep te combineren met een of meerdere andere procedures (laterale release, tuberositas osteotomie,…). Dit dient uiteraard voor elk specifiek geval afzonderlijk te worden beoordeeld dor uw arts.

De Operatie

Tijdens de ingreep wordt het MPFL gereconstrueerd met behulp van een lichaamseigen pees. Hiervoor wordt doorgaans een pees gebruikt van de hamstrings, net zoals bij de voorste kruisband reconstructie. Deze pees wordt vervolgens met botankers en een schroef gefixeerd in de knieschijf en het bovenbeenrespectievelijk, op de plaats waar het oorspronkelijke (gescheurde) ligament zich bevond. Op die manier wordt een nieuwe stevige gewrichtsband gecreëerd die verhindert dat de knieschijf nog luxeert.

Artikel Test beschrijving

De Revalidatie

Daags na de ingreep mag u het ziekenhuis verlaten. De eerste 3-4 weken dient u de steunname te beperken en dus krukken te gebruiken bij het stappen. Een brace zal worden voorzien tijdens uw opname.

Kinesitherapie kan enkele dagen na ontslag worden opgestart. Hiervoor zal u een voorschrift meekrijgen.

Vanaf 2 maanden na de ingreep kan met looptrainingen worden gestart. Voor volledige sporthervatting, zeker bij explosieve en pivoterende sporten moet een 4-tal maanden worden gerekend.

Complicaties

Complicaties zijn zeldzaam. Tijdens de procedure worden er tunnels in de knieschijf geboord die de knieschijf kunnen verzwakken met een barst of breuk tot gevolg. Ondanks een stevige reconstructie is ook een nieuwe patellaluxatie mogelijk.

Zoals bij elke chirurgische procedure kan een infectie of een bloeding optreden. 

Menu