orthopedie-geel-logo-nieuw Lorem ipsum

Knie osteotomie of ascorrectie van de knie


Een tibia osteotomie is een ingreep op het onderbeen net onder de knie die wordt uitgevoerd om de as van het onderste lidmaat te corrigeren.

Indicaties

Asafwijkingen van het been zoals een O- of X-been zullen de knie in belangrijke mate asymmetrisch belasten, waarbij respectievelijk het binnenste of het buitenste deel van de knie versnelde artrosetekens en –symptomen kan vertonen. Een ascorrectie gebeurt om deze versnelde artrose af te remmen en de symptomen ervan te verbeteren. 

De Operatie

Tijdens de ingreep wordt op een gecontroleerde manier een chirurgische breuk gecreëerd in het onderbeen, net onder de knie.

Vervolgens wordt deze breuk gebruikt om de as van het onderste lidmaat te corrigeren tot de gewenste stand. De breuk kan worden opengerekt langs één zijde(=opening wedge) of er kan een driehoekige spie of wedge worden verwijderd met nadien comprimeren en dus sluiten van de breuk (=closing wedge).

Na herhaalde controles met het RX toestel wordt de gecreëerde breuk gefixeerd met een plaat en schroeven.

Artikel De Operatie1
Artikel De Operatie2

De revalidatie

Enkele dagen na de ingreep mag u het ziekenhuis verlaten. De eerste 6 weken mag u niet steunen op het geopereerde been. Een brace kan worden voorzien tijdens uw opname.

Kinesitherapie kan enkele dagen na ontslag worden opgestart. Hiervoor zal u een voorschrift meekrijgen.

Vanaf 6 weken na de ingreep kan in principe de steunname progressief worden opgebouwd, steeds in functie van de genezingstendens van het bot. Voor de volledige revalidatie dient u rekening te houden met een 4-tal maanden.

Complicaties

De belangrijkste complicaties van deze ingreep zijn een onvolledige correctie van de asafwijking en het optreden van een  barst of breuk tijdens de ingreep. Ook dient men bedacht te zijn op het ontwikkelen van een diepe veneuze thrombose of DVT (‘flebitis’).

Zoals bij elke ingreep kan een infectie of bloeding optreden.

Menu