orthopedie-geel-logo-nieuw Lorem ipsum

Heupartroscopie of kijkoperatie van de heup


Artikel 1

Een heupartroscopie is een kijkoperatie van de heup. Via twee of drie kleine incisies wordt enerzijds een camera en anderzijds een werkinstrument in de heup ingebracht., waarmee de ingreep kan worden uitgevoerd.

Indicaties

Artikel Intact labrum op de rand van het overgang

 

Een heupartroscopie wordt meestal uitgevoerd owv een heupinklemming, het zogeheten ‘femoro-acetabulair impingement’ (FAI) en/of voor labrumletsels., die vaak hiervan het gevolg zijn.

Bij een impingement is er sprake van een conflict tussen de hals van de heup, de femurnek, en de pan van de heup, het acetabulum. De inklemming is het gevolg van een heupkom die wat te diep ontwikkeld is (PINCER type impingement) of een teveel aan bot op de nek van de heup (CAM type impingement). Deze inklemming leidt tot scheuren in het labrum, een elastische ringvormige structuur die de rand van de heupkom bekleedt. Typische klachten zijn pijn in de lies en rond het zitvlak, vooral bij pivoterende bewegingen van het been zoals bij het in en uit de wagen stappen.

.

De Operatie

 

Tijdens de ingreep wordt het labrum indien herstelbaar terug opgehecht tegenaan de rand van de heupkom (zie afbeelding). Hierbij wordt het met kleine botankers terug op de heupkomrand gefixeerd. Daarnaast wordt indien nodig  ook het overtollige bot, hetzij aan de zijde van de heupkom, hetzij aan de zijde van de heupkop, weggefreesd, gezien dit bot verantwoordelijk is voor het ontstaan van de labrumscheur.

Artikel Labrumscheur voor (links) en na hechting (rechts)

De Revalidatie

Daags na de ingreep mag u het ziekenhuis verlaten. De eerste 2 weken dient u de steunname te beperken en dus krukken te gebruiken bij het stappen. Bij een uitgebreide CAM ingreep kan deze periode tot 6 weken oplopen. Pivoterende bewegingen zijn de eerste 6 weken uit den boze.

Kinesitherapie is in de eerste fase van de revalidatie niet geïndiceerd. Tijdens de controle bij uw behandelende chirurg kan in tweede tijd eventueel kinesitherapie worden ingeschakeld.

Complicaties

Complicaties zijn zeldzaam. Tijdens de procedure wordt er flink op het been getrokken. Hierdoor kunnen drukplekken of voosheid ontstaan in de liesregio. Deze zijn van voorbijgaande aard. Zoals bij elke chirurgische procedure kan een infectie of een bloeding optreden. 

Menu