Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor en deze kunnen op termijn tot ernstige problemen leiden.
Immers, als gevolg van de diabetes is vaak het normale gevoel verminderd. Eelt en wondjes aan de voeten worden hierdoor laat opgemerkt en heel vaak niet behandeld, omdat ze geen pijn doen.
Een letsel dat er in het begin onschuldig uitziet kan leiden tot ernstige infecties. Als gevolg van de infectie raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld, dit leidt dan weer tot minder weerstand en uitbreiding van de infectie met uiteindelijk zelfs risico op amputatie.
Een wondje aan de voet bij een diabetespatiënt is altijd ernstig! Vraag daarom bij een wond aan je voet zonder uitstel advies aan je huisarts of behandelende arts.
Ook andere symptomen vragen om deskundig onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op verslechtering van de bloedvoorziening in je been, doe je er goed aan deze klachten zo tijdig mogelijk met je arts te bespreken.
Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:
- nachtelijke pijn die verbetert door het been naar beneden te laten hangen;
- wit of paarse verkleuring van de tenen;
- pijnklachten na een tijdje wandelen, die verbeteren door te rusten
Afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) treden vaak geleidelijk op met toename van de leeftijd , en deze – samen met een verminderd gevoel in de voet – kunnen drukletsels (eelt , blaren of wondjes) doen ontstaan, vooral thv de toppen van de tenen, de bovenzijde van de tenen, de zijkanten van de voet en vaak ook de voetzool.
Een behandeling van de oorzaak is noodzakelijk om het probleem te verhelpen! Vaak kan dit een ontlastende steunzool zijn, een aanpassing van de schoen, zelden een operatieve ingreep.
Hoe verzorg je best thuis verder een voetwonde bij diabetes ?
Wanneer een voetwonde is behandeld, is het belangrijk om thuis zorgvuldig met de behandeling van de wonde door te gaan. Hieronder volgen enkele aanwijzingen:
- Het is van groot belang dat de huid rond de wonde intact blijft en niet verweekt: gebruik daarom geen zalven of crèmes , deze maken de huid te week
- Meestal mag een wonde dagelijks gewassen worden met lauw water; wel zorgvuldig afdrogen met een schone doek
- Gebruik goede verbandmiddelen, die zonodig met behulp van windels op hun plaats blijven zitten
- Als je tenen mee in een verband zitten, let er dan op dat de huid tussen de tenen niet gaat verweken, Het is daarom van belang dat je tenen onderling zo goed mogelijk van elkaar worden gehouden. Je kunt dit doen door opgerolde gaasjes tussen de tenen te doen
- Gebruik geen kleefpleisters op de huid
- Begin niet zelf eelt te verwijderen met mesjes, raspen of naalden
- Gebruik bij diabetes zeker geen salicylzalf of likdoornpleisters
- Gebruik vetverband alleen als je behandelend arts dit voorschrijft
- Wees voorzichtig met voetbaden en controleer goed de temperatuur van het water, best met een thermometer
Om al deze redenen hebben wij in het ziekenhuis Sint Dimpna te Geel een speciale raadpleging voor diabetespatiënten met voetproblemen gestart, waarop zowel de oppuntstelling van de suiker, de huidproblemen, de voet-en teenmisvormingen , de circulatiestoornissen en het schoeisel op hetzelfde moment aangepakt worden door een multidisciplinair team
Inlichtingen over deze raadpleging, ‘ de diabetische voetconsultatie’ kan U krijgen op het nr 014-577013